torstai 26. toukokuuta 2011

Odotuksista

Kesä on kynnyksellä ja paukuttaa ovenkarmeja kuin meriltä palaava maapallonkiertäjä tuliaisineen. Pitkään odotettu rakas on palannut kotiin ja kuten aina, odotamme kesältä riemastuttavia lahjoja.

Entä, jos kesän tuliaiset eivät vastaakaan odotuksiamme? Entä, jos petymme kesään? Kuinkas suu pannaan, jolleivät ilmat olekaan helteiset, vesi lämmintä kuin linnunmaito tai jos suosikkibändimme peruu odotetun festarikeikkansa? Miten käy, jollei tuleva kesä olekaan samalla tavalla hyvä kuin jokin muistoihin jäänyt, aiempi kesä?

Sanotaan, että jos johonkin pettyy, niin omiin odotuksiin. Jostain syystä olemme kovin taipuvaisia ripustamaan odotuksemme asioihin, joiden olisi tapahduttava jotenkin itsemme ulkopuolella. Jos odotamme kesältä ensisijaisesti lämpimiä kelejä, petymmekö koko kesään, jos se onkin kylmä ja sateinen? Menevätkö nämä kuukaudet aivan harakoille?

Ilman muuta on niin, että lämmin ja poutasäinen kesä on ihana. Sopivin väliajoin virkistävä sade ravitsee maata ja sielua. Omaa suosikkibändiä ei korvata puolivillaisilla come backeillä. Mutta elämässä asiat eivät suju yksin odotustemme, toiveidemme, suunnitelmiemme tai vaatimustemme mukaan: siihen pitää ihmisen oppia jo aika nuorella iällä. Niin se vain on. Elämä on monipuolisempi, tarjoiluiltaan paljon odotuksiamme rikkaampi ja mausteiltaan vivahteikkaampi.

Sanotaan myös, että on tärkeää oppia elämään tässä ja nyt. Tässä ja nyt tapahtuu kaikki: menneisyyttä emme voi muuttaa ja tulevaisuutta voimme rakentaa vain siltä osin kuin se onnistuu tässä ja nyt. Teemme valintoja, joihin on syynsä ja joilla on seurauksensa. Eläminen tässä ja nyt tarkoittaa itse asiassa sekä vapautta että vastuuta. Vapaus ja vastuu kuuluvat aina yhteen. On suurta vapautta viettää yli kahden kuukauden mittaista kesälomaa. Omalle vastuulle sen sijaan kuuluu tehdä sellaisia valintoja, että tuo kesäaika koituisi kaikeksi parhaaksi sinulle itsellesi. On nimittäin niin, että muutaman kuukauden kuluttua saapuu taas uusi vieras. Syksyn vieraalla on toisenlaiset tuliaiset mukanaan. Vaikka kesä toisikin tänä vuonna lahjoiksi vain räntää ja pyörremyrskyjä, huonoja bändejä ja pitkästyttäviä sukujuhlia, me itse teemme valintoja sen suhteen, minkälaisissa ruumiin ja hengen voimissa otamme vastaan kesän jälkeen tulevan vieraamme.

Elä tässä ja nyt. Ota hetkestä kiinni. On kesän aika ja on syksyn aika. Joskus paistaa ja joskus ei. Olivatpa ajat millaiset tahansa, sinä itse määräät oman suuntasi. Yksin se, mitä ympärilläsi tapahtuu tai millainen sää on, ei voi estää sinua.

(Aamunavaus Haagan yläasteella 25.5.2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti